Suntem într-un scurt concediu între 9-24 aprilie. Comenzile se vor expedia doar după 26 aprilie. Transport gratuit la comenzi de peste 250 RON. Ridicare gratuită in Sibiu de la atelier.
Suntem într-un scurt concediu între 9-24 aprilie. Comenzile se vor expedia doar după 26 aprilie. Transport gratuit la comenzi de peste 250 RON. Ridicare gratuită in Sibiu de la atelier.
Coș 0

Cum avem grija de noi?

Nicola Liliana

Această perioadă de incertitudine cauzată de pandemia actuală reprezintă o mare încercare pentru marea majoritate dintre noi. Pe lângă întrebările existențiale legate de sănătatea noastră și a celor dragi sau de existența unui venit lunar menit a asigura un trai decent cu perspective de dezvoltare personală, trebuie să găsim răspunsuri noi și la cum ne putem desfășura viața de zi cu zi în noile condiții de distanțare socială, home office, închiderea unităților de învățământ.

Pentru cei mai mulți dintre noi este o provocare să lucrăm de acasă în timp ce trebuie să ne supraveghem în același timp și copilul sau copii. Copleșiți de această sumedenie de schimbări simultane, mulți își vor neglija starea personală de bine, ceea ce va crește gradul de discomfort și irascibilitatea.

Cum putem însă să facem față la aceste multe încercări?

O bună organizare ar putea fi unul dintre răspunsuri! Fă-ți în fiecare luni dimineața un plan de bătaie pentru toată săptămâna atât pentru tine cât și pentru copii tăi. Nu uita să introduci conștient și momente de respiro sau de îmbunănățire a stării de bine.

Cum ar putea arăta un orar pentru copii?

Similar cu cel de la școală, pregătește-i prichindelului tău un orar pentru toata ziua îmbinând lecțiile pentru școală cu activități atractive.

Un exemplu ar putea fi:

Trezirea la ora 09:00

09:00-10:00 Mic dejun copios

10:00-11:00 Materie școlară (Matematică/Limba Română/Istorie/etc.)

11:00-11:30 Activitate fizică (Dacă nu dispui de o curte, o alternativă ar fi dansul sau exercițiile fizice ghidate de către un filmuleț de pe YouTube sau un joc de pe consolă)

11:30-12:30 Materie școlară

12:30 – 13:00 Pregătirea mesei/acordarea de ajutor pentru masa de prânz

13:00 – 15:00 Prânz + pauză de masă (dormit sau o activitate liniștită gen citit, ascultat muzică)

15:00 – 16:00 Limbă străină

16:00 – 17:00 Activitate creativă (fără telefon/tabletă/laptop), spre ex. origami, desenat, pictat, croitorit, grădinărit, copt.

17:00 – 18:00 Activitate culturală cu ajutorul telefonului/tabletei/laptopului. Profită de multitudinea de oferte de piese de teatru, concerte, tururi de muzeu sau filme disponibile gratuit online.

18:00 – 20:00 Activitate in familie, pregătirea de mers la somn

Aici ți-am pregătit și un model de orar care doar așteaptă să fie completat.

În cazul copiilor foarte mici care nu au mers încă la școală, o alternativă ar fi stabilirea unor câteva mici atribuții (spălat singur pe dinți, mâncat legume/fructe, stins jucăriile seara etc.). Pentru îndeplinirea fiecărei atribuții se acordă câte o steluță, iar o anumită sumă se premiază la sfârșitul săptămânii (ex. clătite la micul dejun, o prăjitură făcută în casă, etc.)

Cum ar putea arăta un astfel de program structurat pentru noi?

Începe-ți dimineața cu cel puțin 30 de minute doar pentru tine. Folosește-le pentru a medita, a-ți bea cafeau în liniște, sau o sesiune de yoga matinală. Încearcă să nu folosești telefonul mobil in primele 30 de minute după ce te trezești. Pentru o mai bună relaxare poți pune câțiva stropi de ulei esențial de lavandă într-un vas de aromaterapie și bucură-te de mirosul floral!

Înainte ca restul membrilor familiei să se trezească profită de liniștea din casă și ordonează-ți gândurile: notează-ți ce taskuri trebuie să îndeplinești pentru serviciu. Mai notează-ți de asemenea încă două alte activități pentru după-masă/seară:

a) o persoană cu care dorești să iei legătura telefonic/online pentru a vedea ce mai face. Profită de această situație ciudată de distanțare socială pentru a (re)lua legătura cu prieteni/membri ai familie chiar dacă într-o formă virtuală.

b) stabilește cel putin o activitate care să contribuie la starea ta de bine: o baie fierbinte cu sare de baie și lavandă pentru relaxarea musculară, masaj facial/corporal cu un ulei bază căruia îi adaugi ulei esențial de lavandă, ascultă un Podcast despre un subiect ce îți produce bucurie, fă curățenie în dulap și sortează hainele care nu îți mai plac sau pe care nu le mai porți, facând astfel loc pentru lucruri noi.

După ritualul de curățenie corporală înainte de somn, încearcă să citești 20-30 de minute dintr-o carte sau o revistă înainte de culcare. Evită folosirea telefonului.

De asemenea limitează-te la a verifica doar de două ori pe zi ultime știri de actualitate. Nu ești nici mai informat, nici mai echilibrat dacă știi odată la 30 de minute cum s-a mai dezvoltat numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19, sau ce măsuri s-au mai luat. Dacă s-a întâmplat ceva foarte important vei afla oricum când verifici știrile în una din cele două ocazii zilnice. Dacă te ajută în limitarea căutării compulsive de știri, planifică când dorești să faci acest lucru și setează-ți și o perioadă de timp exactă pentru asta. Evită în a face asta înainte de culcare și a da scroll în continuu.

Eu folosesc acest model pentru a-mi organiza săptămânile cu home office.

Tu cum ai avut grijă de tine astăzi?



Postare mai veche Postare mai nouă


Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare