Transformă un tort clasic de ciocolată într-o desert deosebit!
În familia noastră ziua de 14 februarie este motiv de mare bucurie, fiind ziua de naștere a mamei.
În fiecare an ne reunim în casa părinților nostrii pentru a petrece împreună. Anul acesta am pregătit pentru reuniunea noastră de familie - deși anul acesta aceasta va fi una atipica - ceva dulce și aromat: un tort de ciocolată cu lavanda și jeleu de trandafiri.
Rețeta folosită este una clasică, și poți găsi toți pașii puțin mai jos. În principiu e vorba de un blat de tort bine însiropat, la care am adăugat 2 straturi de cremă cu ciocolata, iar în mijloc pentru a echilibra gustul am pus un strat de jeleu de trandafiri făcut în casă din gingașii trandafiri de Damasc, pe care îi avem în grădină.
Și pentru că niciodata nu e prea multă ciocolată am îmbrăcat tortul într-un strat generos de ganaj. Iar acum intră în scenă și delicatele și parfumatele flori de lavandă, pe care le –am presărat peste ganaj.
Am fost tentată inițial să pun o cantitate mult mai mare de floare de lavandă, dar intensitatea atât a mirosului cât și a gustului de lavandă ar fi fost prea pregnant. Am ales astfel să presarat doar cateva flori de lavandă care își împrăștie mireasma și desăvârșesc acest tort delicios.
La multi ani, Mama !
Îți mulțumesc pentru generozitatea, zâmbetele și îmbrățișările pe care mi le dăruiești!
Ingrediente folosite:
Blat
6 ouă
150 g zahăr
110 g faină
25 g cacao
câteva picături de aromă de rom sau vanilie
Cremă
2 ouă
110g ciocolată menaj
130 g zahăr
250 g unt
60 ml lapte (cca 4 linguri)
vanilie
Sirop
200g cafea slaba indulcita
Ganaj
150 g ciocolata
150 g zahar
65 g apa
Elementul surpriză
6 linguri de jeleu de trandafiri
3 lingurițe de floare uscată de lavandă
Iar aceștia au fost pașii pe care i-am urmat:
Pentru blat
1. Se separă albușurile de gălbenușuri.
2. Peste albușuri se adaugă zahărul și se bat cu telul sau cu mixerul până când spuma se întărește și nu mai cade de pe tel/mixer (Pont: eu adaug și o linguriță de zeamă de lămâie pentru consistență).
3. Se adaugă toate galbenușurile și se amestecă cu telul prin răsturnare de 4 -5 ori.
4. Se adaugă faina și cacaua care în prealabil au fost cernute pentru a fi aerate și a-i conferi blatului o textură pufoasă.
5. Din nou se amestecă compoziția rezultată cu telul prin răsturnare de jos în sus de cca 10 ori.
6. Într-o formă de tort cu capacul detașabil, care a fost în prealabil tapetată cu unt și făină se toarnă compoziția blatului și se introduce în cuptorul încălzit în prealabil. (Pont: Pereții formei îi tapetez numai până la jumatate pentru ca aluatul să se poată agăța de cealaltă jumătate și să crească frumos).
7. Se coace 30 - 40 min. În primele 20 min e indicat să nu se deschidă cuptorul pentru a nu se lăsa compoziția.
8. După ce blatul s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă cca 5 minute în formă, după care se scoate din formă, și se așează cu baza în sus și se lasă la răcit.
Pentru cremă
1. Ouăle, zahărul și apa se freacă cu lingura de lemn într-un lighenaș deasupra unui vas cu apă clocotită sau direct într-o oală pentru lapte cu pereții dubli la foc mediu (Pont: Eu fac crema în oala pentru lapte cu pereții dubli pentru a avea efectul de bain-marie).
2. Se ia de pe foc și se adaugă ciocolata de menaj rasă. Se amestecă bine până se omogenizează întreaga compoziție.
3. După ce compoziția s-a răcit puțin, se încorporează bucățele de unt până se ajunge la o consistență cremoasă.
Pentru ganaj
1. Pentru glazură se fierb apa și zahărul până ce rezultă un sirop gros.
2. Se ia de pe foc și se încorporează ciocolata rasă amestecând continuu.
Asamblare
1. Blatul răcit se taie în 4 foi.
2. Prima foaie se așează pe farfurie, se însiropează, iar mai apoi se adaugă jumătate din cantitatea de cremă.
3. Se pune deasupra a 2-a foaie, se însiropează ți se unge cu jeleu de trandafiri.
4. Se adaugă a 3-a foaie, se însiropează, si se adaugă crema rămasă.
5. Deasupra ultimei foi se toarnă ganajul călduț și se nivelează cu o spatulă. Apoi se presară pe ganaj floricele de lavandă și se dă la rece.
Poftă bună!