Transport gratuit la comenzi de peste 250 RON. Ridicare gratuită in Sibiu de la atelier.
Transport gratuit la comenzi de peste 250 RON. Ridicare gratuită in Sibiu de la atelier.
Coș 0

Utilizarea uleiul esențial de lavandă Lili Lila

Nicola Liliana beneficiile lavandei împotriva stresului pentru păr pentru piele relaxare stare de bine Ulei viata de zi cu zi

Obținerea uleiului esențial de lavandă

Vă mai aduceți aminte de vara toridă din 2018? Pentru noi era al doilea an al aventurii noastre cu lavandă și primul după ce am părăsit grădina buniciilor pentru a cultiva un teren mai vast la Slimnic, lângă Sibiu, chiar în inima Transilvaniei.  


Foarte entuziasmate de bogăția recoltei am muncit timp de câteva ore să tăiem lavanda pentru a o încărca în mașina ce urma să o ducă la o distilerie specializată pe plante aromatice. Obosiți și îmbătați de mireasma celor câteva sute de kilograme de lavandă proaspăt culeasa, am așteptat nerăbdători în curtea distileriei cu aburi să vedem rezultatele.

Nu mică ne-a fost mirarea când inginerul instalației a venit la noi după câteva ore ținând în mâini un recipient nu mai mare de 2 litri cu primul nostru ulei esențial de lavandă din cultura proprie. Cum să fie posibil ca din mai bine de jumătate de tonă de floare de lavandă să ne întoarcem acasă cu doar 2 litri de ulei esențial?


Începând însă acasă să testăm uleiul nostru esențial 100% am înțeles de îndată că datorită calității atât a lavandei noastre cât și a procesului de distilare, doar câteva picături de ulei sunt suficiente pentru a putea să ne bucurăm de proprietățile fantastice ale acestei plante minunate.

 

Proprietățile lavandei

Lavanda are proprietăți:

    • antiseptice

    • antiinflamatoare

    • antimicotice

    • dezinfectante

    • cicatrizante

    • regeneratoare

    • calmante

    • relaxante

 

 

Cum poți profita și tu de beneficiile lavandei?

Pentru o stare de bine și relaxare

Având un efect calmant și liniștitor, lavanda poate acționa în mod pozitiv asupra sistemului nostru limbic inducând astfel relaxarea și în general o stare de bine. În cazul în care te simți încordat sau ai dureri musculare, o soluție poate fi o baie relaxantă cu sare de Himalaya și lavandă. De asemenea, lavanda te poate ajuta în ameliorarea durerilor de cap și a tensiunii fie prin inhalare sau prin masarea tâmplelor, frunții, gâtului sau zonelor încordate cu apă sau ulei de lavandă. Substanța activă din lavandă invită la relaxare și reduce nivelul stresului, promovând o stare de calm și liniște. Aromaterapia cu lavandă liniștește sistemul nervos și poate îmbunătăți și calitatea somnului ridicând astfel starea de spirit.

 

Ai:

  • o zi stresantă

  • mușchi încordați

  • dureri musculare sau de cap

  • insomnie

  • nevoie de relaxare

Poți:

  1. aplica câteva picături de ulei esențial de lavandă direct pe piele la încheietura mâinilor, pe tâmple sau în spatele urechilor și masați usor după care inspirați adânc. Uleiul de lavandă calmează fie prin inspirarea mirosului cât și prin pătrunderea prin piele. Încearcă seara când ajungi acasă, sau chiar la birou, la facultate sau în alte momente stresante.

  2. pune câteva picături de ulei esențial de lavandă în difuzorul de aromaterapie.

  3. pune câteva picături de ulei esențial de lavandă într-un ulei bază pentru a masa o suprafață mai mare. Un ulei des utilizat pentru masaj este chiar uleiul de măsline pe care îl putem găsi cu mare ușurintă.

Pentru piele

Fie că ai o piele delicată care necesită o îngrijire specială, mâini uscate sau iritate, lavanda îți vine în ajutor având proprietăți dezinfectante, dar și regeneratoare și cicatrizante. Lavanda te poate ajuta astfel să cureți o rană sau o arsură precum și pielea expusă prea lung la soare și să accelerezi procesul acesteia de vindecare. Prin proprietățiile ei antiseptice și antiinflamatoare, lavanda are un efect direct asupra bacteriilor care provoacă acnea, reducând astfel umflături, roșeață sau mâncărimi. Prin inhibarea inflamațiilor și tensiunilor, precum și reducerea stresului, principalele cauze ale îmbătrânirii pielii, lavanda poate fi utilizată și pentru reducerea ridurilor.

 

Ai:

  • piele sensibilă

  • ten încărcat

  • acnee sau eczeme

  • înțepături de insecte

  • arsuri (solare) sau cicatrici

  • tăieturi sau zgârieturi minore

Poți aplica câteva picături de ulei esențial de lavandă pe pielea curată pe locul pe care vrei să îl tratezi și întinde bine uleiul masând zona.

Pentru păr

Efectul antimicotic al lavandei acționează asupra infecțiilor fungice la nivelul țesuturilor superficiale, în special la nivelul piciorului, unghiilor, a pielii corpului și a scalpului. Masaje regulate ale capului influențează în mod pozitiv o mai bună circulație a sângelui creând astfel condiții propice pentru creșterea părului sau împiedicarea căderii părului. Și aici se poate vedea efectul regenerant al lavandei.
 
Ai:
  • Mătreață
  • Scalp uscat sau mâncărimi
  • Cădere de păr
Poți aplica câteva picături de ulei esențial de lavandă în șamponul pe care îl folosești înainte de a-l aplica pe păr. Pentru un efect cât mai rapid orientează-te către un șampon blând pe care să îl lași câteva minute în păr pentru a acționa. Încearcă această metodă cel puțin timp de 4 săptămâni.

 

Efecte adverse Utilizată în dosaj adecvat, lavanda crează rare ori probleme. Cu toate acestea pot exista persoane alergice la lavanda! Datorită efectului calmant asupra tensiunii, se recomandă consultarea medicului înainte de utilizarea lavandei în timpul sarcinii, sau în combinație cu medicamente barbiturice, benzodiazepine, sedativ-hipnotive.


Postare mai veche Postare mai nouă


Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare