Suntem într-un scurt concediu între 9-24 aprilie. Comenzile se vor expedia doar după 26 aprilie. Transport gratuit la comenzi de peste 250 RON. Ridicare gratuită in Sibiu de la atelier.
Suntem într-un scurt concediu între 9-24 aprilie. Comenzile se vor expedia doar după 26 aprilie. Transport gratuit la comenzi de peste 250 RON. Ridicare gratuită in Sibiu de la atelier.
Coș 0

Ce este lavanda și ce o face atât de specială pentru noi

Nicola Liliana

Ce este lavanda și ce o face atât de specială pentru noi



Lavanda, sub denumirea ei științifică Lavendula Angustifolia, este o plantă perenă de tip arbust. Acest lucru înseamnă că trăiește și rodește mai mulți ani la rând, având o rădăcină persistentă, care dezvoltă în fiecare primăvară o nouă tulpină. În general, tulpina lavandei poate ajunge a avea o înălțime de până la 80 de cm. Frunzele lavandei rămân în general verzi, chiar și iarna, iar bine cunoscutele-i flori ne bucură ochii pe perioada verii, înflorind între lunile iunie și august.

Pe lângă utilizarea plantei în întregime pentru creșterea de butași sau decorarea grădinii și a casei, florile lavandei sunt partea esențială a plantei, acestea utilzându-se pentru a produce uleiul de lavandă prin distilare. Alternativ prin uscare, florile pot fi și ele întrebuințate fără alte tratamente chimice. În funcție de calitatea solului și caracteristicile climei, un hectar de lavandă ajunsă la maturitate, poate avea un randament de 8 pana la 30 de kg de ulei de lavanda pe hectar sau aproximativ 500 de kg de flori uscate. Acest randament variază de asemenea și în funcție de soi, momentan fiind cunoscute în jur de 50 de soiuri diferite, fiecare cu varii genotipuri.
 

Când ne gândim la lavandă, gândul ne fuge imediat la sudul însorit al Franței și la întinsele câmpuri lila, puternic înmiresmate. Datorită calităților variate ale acestei plante, lavanda este apreciată în toate culturiile, fiind cultivată pe tot mapamondul (Canada, Australia, Africa de Sud, Italia, Rusia, etc.), și inclusiv în inima României, în județul Sibiu. Un lucru la care poate nu v-ați fi așteptat (noi am fost surprinși), la nivel mondial, vecinul nostru sudic, Bulgaria, este țara care conduce topul producătorilor de ulei de lavandă, depășind în anul 2017 Franța pentru al treilea an consecutiv. Conform afirmaților agențiilor bulgare din domeniu, Bulgaria a reușit să își dubleze producția de la 60 la 120 de tone de ulei de lavandă pe an.
 

Legătura noastră cu lavanda

Pe lângă mirosul inconfundabil și culoarea ei vie, lila, lavanda ne-a cucerit în primul rând prin beneficiile și nenumăratele ei întrebuințări. Noi, oamenii pasionați din spatele lavandei Lili Lila nu avem un background în agricultură (nici medicina, parfumerie ori marketing) în afară de legătura cu munciile câmpului pe care am văzut-o dezvoltându-se în familia noastră crescând în inima Ardealului din moși-strămoși într-o familie de oameni gospodari. Proiectul acesta a luat naștere mai mult din dorința de a încetini timpul și a găsi un echilibru sănătos în aceste vremuri foarte accelerate. Curând am descoperit că această plantă, care la prima vedere poate părea firavă, ne-a devenit un aliat de nădejde în a sădi momente de relaxare în viața noastră cotidiană și a tempera stresul omniprezent.

Noi aici la Sibiu dezvoltam cu mult drag un proiect mic, de familie, care nu tinde spre producția în masă. Lavanda noastră, Lili Lila, își dorește să pună accente individuale și să aducă bucurie în casele voastre mai mult decât în halele industriale. Din acest motiv lucrăm pentru a vă oferi produse individuale care să vină în sprijinul vostru împotriva stresului cotidian și care să aducă un aport spre de-accelerare. Împreună putem obține efecte de lungă durată prin cantități mici și echilibru.



Postare mai veche Postare mai nouă


Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare