Suntem într-un scurt concediu între 9-24 aprilie. Comenzile se vor expedia doar după 26 aprilie. Transport gratuit la comenzi de peste 250 RON. Ridicare gratuită in Sibiu de la atelier.
Suntem într-un scurt concediu între 9-24 aprilie. Comenzile se vor expedia doar după 26 aprilie. Transport gratuit la comenzi de peste 250 RON. Ridicare gratuită in Sibiu de la atelier.
Coș 0

Istoria lavandei

Nicola Liliana

Pe urmele lavandei: o incursiune în timp
 


În ciuda asocierii cu zona Provence din Franța, lavanda provine inițial din zona Mării Mediterane, dar de pe partea opusă bazinului mediteranean, din nordul Africii. Numele acestei plante minune se trage din latină (“lavare” = a spăla) și aminteste de una din primele utilizari cunoscute ale lavandei: parfumarea apei de baie și a lenjeriei proaspăt spălate de către romani. Primele menționări istorice ale lavandei datează din perioada Romei Antice și pot fi găsite la Pliniu cel Bătrân. Chiar dacă cel mai probabil mirosul intens al plantei a fost cel care a atras atenția asupra lavandei, Pliniu cel Bătrân, a constatat încă din secolul întâi al erei noastre, că proprietățile lavandei nu se opresc aici. Acesta a observat efectele pozitive ale lavandei în ameliorarea durerilor, a disconfortului stomacal sau împotriva mușcăturilor diverselor insecte, o bună parte din aceste observații inițiale fiind confirmate de către medicina contemporană.

Asociată cu curățenia, lavanda devine foarte răspândită și apreciată și în Evul Mediu, atribuindui-se  o oarecare influență în vindecarea bolilor infecțioase ca urmare a epidemiei de ciumă din Provence. Începand cu secolulul al 13-lea, lavanda devine subiectul a numeroase texte științifice, ce analizează noile calități descoperite ale acestei plante: efectele terapeutice ale uleilui de lavandă. Acest produs derivat al lavandei, uleiul esențial, a fost intens utilizat și pe parcursul primului război mondial. Ducând lipsă de suficient dezinfectant pentru numeroasele răni ale soldațiilor, mulți au apelat ca substitut al dezinfectantului clasic la uleiul de lavanda!

În zilele noastre efectele lavandei sunt atent documentate și nu doar “bănuite”, beneficiile ei dovedite nelimitându-se doar la utilizările ei istorice. Îndrăgită peste măsură în industria de parfumerie și cosmetică, precum și în fitoterapie sau aromaterapie, lavanda devine încet-încet un aliat de nădejde în fiecare casă și grădină, datorită uzului ei casnic necomplicat.

Tu știi cum ai putea să integrezi lavanda pentru a te ajuta în viața ta de zi cu zi?Postare mai veche Postare mai nouă


Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare